ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΜΑΡΗΔΩΝ

 
Η φορεσιά, η ενδυμασία ήταν το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα που επέτρεπε τον γάμο μεταξύ των «Μάρηδων».  Στους Ασβεστάδες, στους «Μάρηδες», η γυναικεία φορεσιά, που διακρίνονταν σε γιορτινή και καθημερινή, αποτελούνταν βασικά από το πουκάμισο  και  την τσούκνα.
 
Το πουκάμισο ήταν από χοντρό λευκό ή με ρίγες υφαντό, βαμβακερό ή μαλλοβάμβακο. Ο ποδόγυρος στο πουκάμισο συμπληρώνεται με χειροποίητη δαντέλα. Η τσούκνα είναι αμανίκωτο φόρεμα. Μπορεί να είναι μαύρο ή πολύ σκούρο μπλε μάλλινο υφαντό, ή σκούρο πράσινο βαμβακερό. Η μαύρη μάλλινη τσούκνα λέγεται και μουχαέρ’ . Για το πράσινο βαμβακερό που ήταν και γυαλωμένο χρειάζονταν ειδική επεξεργασία.
 
Η τσούκνα είχε στο στήθος τις «κορφολήθρες», που διευκόλυναν το θηλασμό. Μπροστά στο στήθος και στην πλάτη είχε κεντήδια από βαμβακερές κλωστές και κορδονάκια. Κάτω από κάθε μασχάλη ράβονταν βαμβακερά χρωματιστά πανιά, οι «μασκαλίδες». Ο ποδόγυρος της τσούκνας είναι στολισμένος με λευκά ή πολύχρωμα κεντίδια, που της δίνουν και την ιδιαίτερη ονομασία. Γκαγκωτό, στρογγυλά ,περιστέρες, πέρδικες, άστρα, μήλα και ανεμούδες.
 
Η γυναικεία φορεσιά συμπληρώνεται από τη «μισαλούδα», μια στενή και κοντή πολύχρωμη υφαντή ποδιά. Το Πάσχα και τις μεγάλες γιορτές πάνω από τη μισαλούδα φορούσαν και την ποδίτσα. Στη μέση έχουν το «‘σημοζούναρο» ή υφαντό μαύρο ζουνάρι.  Στο κεφάλι φορούν λεπτό «τσεμπέρι» (μαύρο ή καφέ) και τη «μπαρμπούλα», κίτρινη ή άσπρη μαντήλα και κατά περίπτωση το κεφαλομάντηλο. Τα μαλλιά είναι σε μακριές κοτσίδες στολισμένες με πολύχρωμες κορδέλες και «κανορίδες».  Τα κοσμήματα που συμπληρώνουν την γυναικεία φορεσιά είναι οι «βουρλιές» με «ντούμπλες» κρεμασμένες στο στήθος, το  «γιορντάνι» (χάντρινο περιλαίμιο), οι αλυσίδες με νομίσματα στη μέση κ.λ.π. Οι κάλτσες είναι άσπρες πλεκτές βαμβακερές ή μάλλινες (τσιουράπια)  και παπούτσια ίσια ή χαμηλοτάκουνα. Συμπληρωματικά οι γυναίκες φορούσαν και κοντή γούνα αμάνικη φτιαγμένη από προβιά. Το «τσπούν’» ήταν ένα παλτό μέχρι το γόνατο, με πιέτες στο πλάι και το φορούσαν οι γυναίκες όταν είχε κρύο.
 
Η ανδρική φορεσιά στους Ασβεστάδες και γενικότερα στους «Μάρηδες» είναι πολύ απλή.  Το παντελόνι λέγεται «πουτούρ’» ή βρακί. Είναι φαρδύ στο επάνω μέρος ενώ στενεύει προς τα κάτω. Σε χρώμα συνήθως γαλάζιο βαμβακερό (γαλαζοβράκηδες) και λιγότερο σε μαύρο μάλλινο. Το πουκάμισο είναι άσπρο με μανίκια που στενεύουν στον καρπό και κουμπώνουν. Τα γιορτινά πουκάμισα έχουν κεντήδια στο λαιμό και στα μανίκια. Το γιλέκο είναι κοντό, μαύρο συνήθως με σιρίτια – κορδόνια και υφασμάτινα κουμπιά στο ίδιο χρώμα. Στη μέση φορούσαν το «ζ’νάρ», μακρόστενο μαύρο υφαντό έξι έως οκτώ μέτρα. Για υποδήματα φορούσαν τσαρούχια με μπιάλλια που δένονταν με τσαρχόσκνα. Οι πλουσιότεροι είχαν και τα γεμενιά πατημένα στο πίσω μέρος σαν παντόφλες.  Στο κεφάλι φορούσαν τη σερβέτα, συνήθως σε μπλέ χρώμα και αργότερα καθιερώθηκε το καπέλο, η τραγιάσκα. Για το κρύο είχαν και το «τζιαμαντάνι», ένα είδος ημίπαλτο.