Back to Top

Θρακιώτικη Παράδοση

Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, χοροί και έθιμα από την Θράκη. Ασβεστάδες μια νησίδα πολιτισμού της Ελληνικής παράδοσης.

Ιστορία

Θράκη! Η μεγάλη γη, που κατά τον Όμηρο και αργότερα κατά τον Ηρόδοτο, τα όριά της εκτείνονταν από τον Πηνειό και το Αιγαίο πέλαγος μέχρι το Δούναβη και από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι τη Χώρα των Ιλλυρίων τη σημερινή Αλβανία.
 
Η σημερινή Θράκη, αποτελεί τμήμα της ευρύτερης αρχαίας Θράκης της «Μείζονος Θράκης».
 
Η Ανατολική Θράκη που εκτείνεται από τον Έβρο ποταμό μέχρι την Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σήμερα υπό Τουρκική κατοχή.
 
Η Βόρεια Θράκη ή Ανατολική Ρωμυλία, που εκτείνεται από τη Βάρνα, τη Σωζόπολη, μέχρι τη Φιλιππούπολη και το Νέστο ποταμό, βρίσκεται σήμερα υπό Βουλγαρική κατοχή.
 
Η Ελληνική Θράκη ή «Δυτική Θράκη» περιορίζεται στα όρια της «Συνθήκης της Λοζάνης» και περιλαμβάνει τους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.
 
Ανηφορίζοντας από την Αλεξανδρούπολη στο εσωτερικό του Νομού, περνάμε μπροστά από την αρχαία Τραϊανούπολη με τα ιαματικά της λουτρά, περπατάμε πάνω στα ερείπια της αρχαίας Εγνατίας Οδού, αφήνουμε δεξιά μας το πασίγνωστο «Δέλτα του Έβρου» και κάνουμε ένα προσκύνημα στην  Αγία Σοφία την «Κοσμοσώτειρα» στο μεγαλόπρεπο βυζαντινό μνημείο της Αρχαίας Βήρας και των Κομνηνών.
 
Συνεχίζοντας βόρεια τη διαδρομή μας αφήνουμε αριστερά μας το πανέμορφο «Δάσος της Δαδιάς» με τα σπάνια αρπακτικά, ενώ δεξιά μας κυλάει ήσυχα τα νερά του ο Έβρος ποταμός.
Περνούμε πάνω από το αρχαιότερο απολιθωμένο δάσος της Ελλάδος, κοντά στο Φυλαχτό και φτάνουμε στο Σουφλί, την πόλη του μεταξιού.
 
Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα συναντούμε το επιβλητικό Διδυμότειχο, το μεγαλόπρεπο «Κάστρο», την πόλη των αυτοκρατόρων  και των κάστρων, την κιβωτό που κράτησε μέσα στα δίδυμα τείχη της όλη τη βαριά πολιτιστική κληρονομιά της ισχυρής Αυτοκρατορίας του Βυζαντίου.
 
Αφήνουμε το «Κάστρο» και κατευθυνόμαστε δυτικά, παράλληλα με την δεξιά όχθη του Ερυθροποτάμου. Κάπου στη μέση της διαδρομής προς Μεταξάδες, αριστερά μας και έξω από τον οδικό άξονα, σε απόσταση 14 χιλιομέτρων περίπου από το  Διδυμότειχο, συναντούμε ένα από τα 13 χωριά των «ΜΑΡΗΔΩΝ», τους   Ασβεστάδες.