ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝ"

Δεκαετία 1993-2003. Δέκα χρόνια γεμάτα δράση και δημιουργική παρουσία.
Σεπτέμβριος μήνας του 1993 ήταν όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας, της τοπικής μουσικοχορευτικής μας Παράδοσης. Το ερέθισμα δόθηκε από το θερμό ενδιαφέρον πολλών ειδικών ερευνητών που εντυπωσιάστηκαν από τις ιδιαιτερότητες και το μέγεθος του λαϊκού μας πλούτου με καθαρά γνήσια και αυθεντικά στοιχεία.
 
«Υποκινητής» της όλης προσπάθειας ο κ. Γιώργος Ζιώγας, ερευνητής και δάσκαλος παραδοσιακών χορών, μας ενθάρρυνε στο ξεκίνημα, βοηθώντας μας έμπρακτα με τις γνώσεις του και με την ενεργή συμμετοχή των μελών του Συλλόγου του «Ο ΕΒΡΟΣ», σε κοινές εκδηλώσεις.
 
Στις 25 Σεπτεμβρίου 1993 έγινε η πρώτη (ακολούθησαν πάρα πολλές μετά),κοινή εκδήλωση όταν υποδεχθήκαμε τα μέλη του χορευτικού του, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές ,(και αρκετές γυναίκες από το Αμόριο ντυμένες επίσης) και χορέψαμε όλοι αντάμα στην πλατεία του χωριού μας, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων. Έτσι ερεθίστηκε το ενδιαφέρον και άνοιξε η όρεξή μας για περισσότερη έρευνα και δράση.
 
Τον πρώτο καιρό, μετά την απόφασή μας για δράση, εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας στη συγκέντρωση στοιχείων και στην προσπάθεια διάσωσης, διατήρησης και προβολής τους, καθώς και στη διευκόλυνση των ειδικών ερευνητών για έρευνα και καταγραφή, αφού τώρα πια συχνές και συστηματικές ήταν οι επισκέψεις τους στο χωριό μας.
Ούτε σκέψη για ίδρυση Συλλόγου με καταστατικό και συμβούλια. Με μια ομάδα από μέλη γνωστής οικογένειας των Ασβεστάδων που διέθετε τα περισσότερα στοιχεία λόγω συγκυριακής ενασχόλησης με τη μουσική και το τραγούδι και με όλους σχεδόν τους χωριανούς να συμμετέχουν – άλλος λίγο άλλος πολύ – δημιουργήσαμε τη χορευτική μας ομάδα από ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες.
 
Η πρώτη πρόσκληση για δημόσια εμφάνισή μας σε κοινό ήρθε από το Ίδρυμα Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον Απρίλιο του 1994 με τη βοήθεια του «Εθνικού Οργανισμού Προνοίας» και τις ενέργειες της Δ/ντριας του τομέα Διδυμοτείχου κ. Μαρίας Παπαδοπούλου, η οποία βρήκε τον τρόπο να μας διαθέσει λεωφορείο, πήγαμε στη Θεσσαλονίκη και παρουσιαστήκαμε στο 12ο Φεστιβάλ των Φ.Ε.Θ.  Θετικές εντυπώσεις, ευνοϊκά σχόλια. Καλό ξεκίνημα για να συνεχίσουμε.
 
Τον Ιούλιο του 1995 είμαστε καλεσμένοι στο 9ο Συνέδριο της ΔΟΛΤ στη Δράμα. Πάνω από 200 κάμερες από όλα τα σημεία της γης ( Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Ασία) , μας «σημαδεύουν» και καταγράφουν τους χορούς και τα τραγούδια μας. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους «κάμεραμαν» είναι δάσκαλοι χορού. Όλοι αυτοί επιστρέφοντας στον τόπο τους συμπληρώνουν τα προγράμματα διδασκαλίας με χορούς των Ασβεστάδων. Πολλοί θα έρθουν αργότερα με τους μαθητές τους στην πλατεία μας να χορέψουν μαζί μας τον «κλουριαστό», τον «ταπεινό», τον «ξισυρτό». Ενθουσιάζονται και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές , υποστηρικτές της Ελληνικής Παράδοσης.
 
Το Δεκέμβριο του 1995, πολυμελές κλιμάκιο από ειδικούς επιστήμονες του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, εκτελώντας εντολή της Διοίκησης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με επικεφαλής τον Εθνικομουσικολόγο κ. Λάμπρο Λιάβα έρχεται στο χωριό μας. Δουλεύει ακατάπαυστα πολλά μερόνυχτα συγκεντρώνοντας στοιχεία και καταγράφοντας σε κασέτες ήχου και βίντεο τα έθιμα, τους χορούς  και τα τραγούδια μας. Αργότερα όλα αυτά αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο.
 
Τα Χριστούγεννα του 1995 πραγματοποιούμε ζωντανά και με πολύ μεγάλη συμμετοχή συγχωριανών μας τα «ΡΟΥΓΚΑΤΣΙΑ». Η επιτυχία συμπληρώνεται με την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση του δρώμενου από την τοπική τηλεόραση. Την εποχή αυτή ο συγχωριανός μας επιχειρηματίας Παύλος Νισούδης είναι ένθερμος συμπαραστάτης  και έμπρακτος υποστηρικτής των προσπαθειών μας.
 
Από τις αρχές του 1996 σκεφτόμαστε πια τη δημιουργία Συλλόγου για να αποκτήσει η προσπάθειά μας και νομική υπόσταση. Με πρωτοβουλία του υποφαινόμενου, τη σημαντική βοήθεια του Θύμιου Ουλιανούδη και την ευγενή συνεισφορά της δικηγόρου κας Δέσποινας Μπουρουτζίδου, προχωρούμε στην ίδρυση πολιτιστικού Συλλόγου με την επωνυμία:    «Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ασβεστάδων».
 
Το Σεπτέμβριο του 1996 καλούμαστε να παρουσιάσουμε τους χορούς και τα τραγούδια μας στο ΗΡΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ σε δύο καταπληκτικές παραστάσεις. Στον ιερό και άβατο αυτό χώρο που μόνο και η σκέψη να βρεθείς μέσα σε προκαλεί δέος, κάτω από την Ακρόπολη με φόντο τον Παρθενώνα, οι ασβεσταδιώτες και ασβεσταδιώτισσες χόρεψαν τον «ταπεινό», το «γαϊτάνι», τον «ξισυρτό» και τον «κλουριαστό» και τραγούδησαν τα «γαλανά ματάκια», τη «μπιλμπιγιάννου» τα «περιστέρια πέτουντι» μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων από τους χιλιάδες θεατές.
 
Ακολουθεί η εμφάνισή μας στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. Το Φεβρουάριο του 1997 μαζί με τα χορευτικά της Νέας Βύσσας, του Φυλαχτού, των Πετρωτών και τους Θρακιώτες της Κριμαίας, παρουσιάζουμε σε δυό μοναδικές παραστάσεις τις «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» από τον ΄Εβρο και τη διασπορά. Στην αίθουσα βρίσκονται και μας παρακολουθούν προσωπικότητες από το χώρο της Μουσικής ,του θεάτρου και της Λαογραφίας, εκπρόσωποι της Βουλής και της Κυβέρνησης, Νομάρχες και Δήμαρχοι, Δημοσιογράφοι και πάρα πολύς κόσμος. Στο τέλος των παραστάσεων, στη δεξίωση που ακολούθησε στο φουαγέ στο Μέγαρο, ο ίδιος ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Λαμπράκης σερβίρει σαμπάνια στις γυναίκες των χορευτικών μας, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του.
 
Με περισσότερο μεράκι συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας, συμμετέχοντας σε πάρα πολλές εκδηλώσεις τοπικά και πανελλήνια, με παρουσίες και παραστάσεις σε συνέδρια και φεστιβάλ. Υλοποιούμε και ολοκληρώνουμε με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα «ΘΡΑΚΗ-ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟΣ», σε συνεργασία με τον «Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού» της Κύπρου και τον «Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου».
 
Καθιερώνουμε με επιτυχία τη «Βραδιά του Μετανάστη» στους Ασβεστάδες. Δεκαετία 1993-2003. Δέκα χρόνια γεμάτα δράση και δημιουργική παρουσία.
 
Από το Μάϊο του 2002 με νέα ονομασία, ως «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ – ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝ» συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας, πιστοί στις Αρχές μας με συνέπεια στο στόχο μας που είναι η διάσωση, διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 
Πλούσιο ήταν το οδοιπορικό δράσης μας του 2002. Από τα «ΒΥΣΕΙΑ2002» και το Φεστιβάλ της Άνθειας , φτάσαμε στο Άργος, το Ναύπλιο την Επίδαυρο και τα Γιαννιτσά και καταλήξαμε στο 16ο Συνέδριο της ΔΟΛΤ που έγινε στην Κέρκυρα.
 
Το 2003, μετά την  ολοκλήρωση των υποχρεώσεών μας στις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, μεταβαίνουμε στην Αμερική. Οι ομογενείς μας από την Κοινότητα Αγίου Δημητρίου του Σηάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μας έχουν προσκαλέσει στο ετήσιο Σεμινάριο Διδασκαλίας Παραδοσιακών χορών στις 10, 11 και 12 Οκτωβρίου 2003.
 
Δάσκαλοι χορού από την  Αμερική και τον Καναδά και μαθητές των σχολών τους θα παρακολουθήσουν αυτό το σεμινάριο και θα διδαχθούν  τους χορούς και τα τραγούδια μας. Στη μεγάλη παράσταση και τα παραδοσιακά βραδινά που θα βρεθούμε όλοι , μαζί με τους μουσικούς και τα παραδοσιακά μας όργανα, θα βιώσουν ζωντανά την τοπική μας Παράδοση.
 

Πασχάλης Λιγούδης

Σεπτέμβριος 2003

 

Με τη ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ και την ΠΑΡΑΔΟΣΗ μπορούμε να αποδείξουμε πόσο βαθιές είναι οι ρίζες μας και πόσο αδιαμφισβήτητη η Ελληνικότητά μας»

==================================

«Η επιστροφή στις ρίζες μας μπορεί να καλύψει  τα κενά που δημιουργεί η Κοινωνία της αφθονίας, της απομόνωσης και της μοναξιάς»   

2002

Το 2002 σύλλογος αυτός με τη χορευτική του ομάδα, εκτός από τις συμμετοχές του σε τοπικές εκδηλώσεις («ΒΥΣΣΕΙΑ 2002», «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΡΗΔΩΝ») κ.λ.π., γύρισε ολόκληρη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τους τοπικούς χορούς και τραγούδια της Θράκης σε διάφορες εκδηλώσεις από την Πελοπόννησο και την Κέρκυρα, ως τα Γιαννιτσά και την Ξάνθη, στην Κύπρο, στο Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στο ΗΡΩΔΕΙΟ και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και όπου αλλού έχει προσκληθεί.
 
Δίκαια χαρακτηρίστηκαν, από δημοσίευμα του τοπικού τύπου, ως «Πρεσβευτές της Παράδοσης του ΄Εβρου», οι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες του χωριού Ασβεστάδες. Υπό την καθοδήγηση του Συλλόγου τους και τις οδηγίες του Προέδρου τους κ. Πασχάλη Λιγούδη, εκπροσώπησαν επάξια τη Θράκη, τον  Έβρο και τους Ασβεστάδες στο πανελλήνιο, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, με εξαιρετική επιτυχία.
 
Στις 2 Αυγούστου 2002, συμμετέχοντας στο «8 Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών» της Άνθειας, παρουσίασαν, μαζί με το «ΣΠΑΡΤΑΚΟ» και το «Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης», μια καταπληκτική παράσταση με θέμα  τα 80 χρόνια της προσφυγιάς στη Θράκη.
 
Στις 22 Αυγούστου 2002 βιντεοσκοπήσαμε επί τόπου το μουσικοχορευτικό ρεπερτόριο των Ασβεστάδων.
 
Στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου 2002 βρέθηκαν στο Ναύπλιο και Άργος, προσκεκλημένοι του «Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος», συμμετέχοντας σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις της Νομαρχίας και των Δήμων Ναυπλίου και Άργους.
                                    
Επισκέφθηκαν την Αρχαία Επίδαυρο και έχοντας μαζί τους τα παραδοσιακά όργανα (γκάιντα κ.λ.π.), χόρεψαν στο Αρχαίο Θέατρο το «ζωναράδικο», τον «ταπεινό», τον «ξεσυρτό» και τραγούδησαν μερικά από τα ωραία θρακιώτικα τραγούδια, προς τέρψιν των επισκεπτών και τουριστών εκείνης της ημέρας.
 
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2002 έφθασαν στα ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ της Πέλλας.
Προσκεκλημένοι του τοπικού βορειοθρακιώτικου Συλλόγου «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ» και του Δημάρχου Γιαννιτσών, παρουσίασαν σε ένα καταπληκτικό και κατάμεστο από πρόσφυγες Θρακιώτες  ανοιχτό Θέατρο, χορούς και τραγούδια της Θράκης, προκαλώντας ρίγη ενθουσιασμού!!
 
Από 29 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2002 πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα το «16ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα του χορού» από το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης (ΔΟΛΤ), το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID-UNESCO, σε συνεργασία με το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δώρα Στράτου», το Πολιτιστικό Σύλλογο της Κέρκυρας «ΛΑΟΔΑΜΑΣ» και το Δήμο Κέρκυρας.
 
Και εδώ προσκεκλημένοι οι ΑΣΒΕΣΤΑΔΕΣ. Έδειξαν ότι πράγματι είναι η ζωντανή Παράδοση της Θράκης με τους γνήσιους χορούς και τραγούδια που παρουσίασαν μπροστά σε 300 περίπου συνέδρους από 36 χώρες του Κόσμου.
 
Η συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου του Συνεδρίου κ. ΄Αλκη Ράφτη τα λέει όλα:
« Αγαπητέ κύριε Λιγούδη,
Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στο 16ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα του Χορού, που έλαβε χώρα στην Κέρκυρα από 29 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2002. Ως υπεύθυνος για την ομάδα ηλικιωμένων χορευτών από τους Ασβεστάδες ¨Εβρου αποδείξατε ότι είστε σε θέση να προσφέρετε ένα ποιοτικό θέαμα, βασισμένο σε επιτόπια έρευνα. Είμαι βέβαιος ότι οι 272 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα και από 35 άλλες χώρες- όλοι ειδικοί του χορού- εκτίμησαν την παραδοσιακή μορφή των χορών σας. Παρακαλώ να διαβιβάσετε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου στους χορευτές σας.
Με εγκάρδιους χαιρετισμούς
Καθηγητής ΄Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος Δ.Σ.»
 
Πολύ πλούσιο πράγματι το Πρόγραμμα των δραστηριοτήτων αυτού του Συλλόγου. Φαίνεται ότι γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά και συντονισμένη προσπάθεια από το Δ.Σ. , τα μέλη και όλους τους συντελεστές, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τους που είναι η σωστή διατήρηση της τοπικής τους Παράδοσης. Χάρη σ’ αυτή τη σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά έχει εκτιμηθεί η αξία τους και δίκαια απλώθηκε η φήμη τους παντού.
 
Δεν είναι τυχαίο που πληθαίνει το ενδιαφέρον κάθε χρόνο από Συλλόγους και φορείς του εσωτερικού και από Ομογενείς μας της Διασποράς οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν από κοντά αυτούς τους ανθρώπους, τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες των Ασβεστάδων, που μεταφέρουν ζωντανά την πολιτιστική τους κληρονομιά.
 
Πληθαίνουν κάθε χρόνο οι ενδιαφερόμενοι ξένοι επισκέπτες, από κάθε γωνιά της Ελλάδος και του εξωτερικού, που έρχονται στο χωριό να βιώσουν ζωντανά στην πλατεία, τους τοπικούς χορούς, τα τραγούδια , τα ήθη και τα έθιμα.
 
Άλλοι πάλι φορείς και Σύλλογοι προσκαλούν το ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝ σε διάφορες εκδηλώσεις, συνέδρια και σεμινάρια, σε δημόσιες μουσικοχορευτικές παραδοσιακές παραστάσεις,  που οργανώνουν στον τόπο τους,

2003

Ο «Λαογραφικός Όμιλος Παραδοσιακών Χορών – Χορευτικό Ασβεστάδων», το έτος 2003 πραγματοποίησε πάρα πολλές δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανταποκρινόμενος σε πληθώρα προσκλήσεων για εμφανίσεις της χορευτικής του ομάδας, του «Χορευτικού Ασβεστάδων», που για μια φορά ακόμα απέδειξε ότι είναι πράγματι μοναδικό στο είδος του, παρουσιάζοντας ζωντανά τη μουσικοχορευτική Παράδοση της Θράκης διανθισμένη με τις τοπικές ιδιαιτερότητες των Ασβεστάδων.

 

Οι σπουδαιότερες συμμετοχές είναι οι εξής:

 

1.- ΑΠΟΚΡΙΕΣ – ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΕΡΩΝ – ΕΒΡΟΥ

Ο Σύλλογος συμμετέχει με το χορευτικό του στις εκδηλώσεις της αποκριάς που πραγματοποιεί ο Δήμος Φερών καθώς και στην παρέλαση των παραδοσιακών συγκροτημάτων, με πολλή επιτυχία.

 

2.- ΠΑΣΧΑ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ  ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ

Ο επίσημος εορτασμός του Πάσχα της τοπικής Μεραρχίας έγινε στο στρατόπεδο «ΛΑΓΟΣ».  Το χορευτικό μας είναι καλεσμένο να καλύψει το παραδοσιακό μέρος του προγράμματος. Βρεθήκαμε κοντά στα στρατευμένα παιδιά μας και γιορτάσαμε μαζί το Ελληνικό Πάσχα, χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς της Θράκης.

 

3.- ΔΙΗΜΕΡΟ  ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 10 και 11 ΜΑΙΟΥ 2003 ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝ

Ο «Λαογραφικός Όμιλος Παραδοσιακών Χορών – Χορευτικό Ασβεστάδων», οργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία διήμερο εκδηλώσεων με θέμα:

 «ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»    

1.- Στο Διδυμότειχο : Μεγάλη μουσικοχορευτική, καθαρά παραδοσιακή, βραδιά , το Σάββατο 10 Μαίου 2003 , στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ΕΡΜΗΣ» με ντόπιους παραδοσιακούς μουσικούς. Τιμήθηκε αντιπροσωπευτικά η ζωντανή παράδοση στα πρόσωπα του 85/χρονου συγχωριανού μας κ. Χρήστου Αυγενούδη και της 75/χρονης κας Τσορμπατζούδη Νεραντζιάς (μελών του χορευτικού μας), καθώς  και ο πρωτοπόρος, πρωταγωνιστής και ξεχωριστός εκφραστής της Θρακικής Παράδοσης, ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ, ο οποίος στη συνέχεια της βραδιάς ερμήνευσε θρακιώτικα τραγούδια για ένα ολονύκτιο παραδοσιακό γλέντι.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝ

2.- Στους Ασβεστάδες: Λαϊκό γλέντι: Την Κυριακή 11 Μαίου 2003, στην πλατεία του χωριού συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και προσφορά τοπικών εδεσμάτων που ετοίμασαν οι γυναίκες του Λαογραφικού Ομίλου Ασβεστάδων.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και συμμετείχαν ενεργά αντιπροσωπείες ερευνητών της Παράδοσης από Συλλόγους και φορείς καθώς και φοιτητές από τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, από τους Δήμους Πολίχνης και Κορδελιού Θεσ/νίκης, από τα Γιαννιτσά, την Ξάνθη και την Κομοτηνή.

 

4. ΙΟΥΛΙΟΣ 2003

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ

Το χορευτικό μας συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο καλλιτεχνικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου της Ελληνοτουρκικής φιλίας που πραγματοποιείται από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς της Τουρκίας και Ελλάδος στην Τένεδο, από 4 έως 7 Ιουλίου 2003.

 

5.- ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΕΡΙΣΜΟΥ ΣΙΚΑΛΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

Ο θερισμός έγινε κανονικά από τις γυναίκες και τους άνδρες του χωριού με δρεπάνια και παλαμαριές, δέσιμο δεματιών και φτιάξιμο θημωνιάς. Ολόκληρο το σκηνικό βιντεοσκοπήθηκε.

 

6.- ΔΗΜ. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ : Σάββατο 26 Ιουλίου 2003

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Ο Σύλλογός μας συμμετέχει χορευτικά στις εκδηλώσεις για το πανηγύρι του Ασημενίου.

 

7.- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΣΤΟ Δ. Δ. ΚΑΒΥΛΗΣ ΝΕΑΣ ΒΥΣΣΑΣ: 6 Αυγούστου 2003

 

8.- ΣΙΤΟΧΩΡΙ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ: Σάββατο 16 Αυγούστου 2003

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Ο Σύλλογός μας συμμετέχει χορευτικά στις εκδηλώσεις για το πανηγύρι του Σιτοχωρίου.

 

9.- ΔΗΜΟΣ   ΤΥΧΕΡΟΥ ΕΒΡΟΥ: Τρίτη 19 Αυγούστου 2003

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ.

Το χορευτικό μας συμμετέχει μουσικοχορευτικά στις εκδηλώσεις του Δήμου Τυχερού για το καλοκαίρι του 2003.

 

10.- ΔΗΜΟΣ  ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ ΚΙΛΚΙΣ: Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2003

Επίσημη πρόσκληση και συμμετοχή του χορευτικού μας στο  «Ε΄. Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών» που οργανώνει κάθε χρόνο το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ το Σεπτέμβριο.

 

11- SEATTLE – ΑΜΕΡΙΚΗ : 7 ΕΩΣ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2003

YASOO DANCE 2003

Το χορευτικό μας είναι προσκεκλημένο και συμμετέχει με 25/μελή αποστολή και τους μουσικούς στο σεμινάριο «YASOO DANCE 2003» που πραγματοποιείται στο SEATTLE των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και λαμβάνουν μέρος  200 δάσκαλοι παραδοσιακών χορών από ολόκληρη την Αμερική και τον Καναδά.

2004

Φορτωμένο με πολλές δράσεις είναι το οδοιπορικό του «Λαογραφικού Ομίλου Παραδοσιακών Χορών-Χορευτικό Ασβεστάδων» το 2004. Από την αρχή του έτους παρουσιάζουν μια έντονη κινητικότητα, πλούσια δραστηριότητα με πάρα πολλές συμμετοχές και εμφανίσεις σε εκδηλώσεις και γιορτές διαφόρων φορέων και Αρχών σε πληθώρα πόλεων και Δημοτικών Διαμερισμάτων της πατρίδας μας.
 
1.- ΞΑΝΘΗ : Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2004.
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ 2004
 
Το χορευτικό των Ασβεστάδων προσκεκλημένο από το «Σύλλογο Εβριτών Ξάνθης», συμμετείχε στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμο Ξάνθης την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2004.
 
Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρέλαση όλων των παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων μέσα στην πόλη της Ξάνθης με τις πολύχρωμες παραδοσιακές τους φορεσιές, προπορευομένων των μουσικών λαϊκών οργάνων, και στη συνέχεια μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση στην αίθουσα του κλειστού Δημοτικού Θεάτρου της Ξάνθης.
 
Το χορευτικό των Ασβεστάδων χόρεψε και τραγούδησε τοπικούς χορούς και τραγούδια των Ασβεστάδων και παρουσίασε ως δρώμενο στιγμιότυπο από το έθιμο του «Μπέη» το «Φιρμάνι του Μπέη» και το χορό της παράδοσης  της «εξουσίας» στο Μπέη της επόμενης χρονιάς.
 
2.- ΕΛΙΑ ΤΡΙΓΩΝΟΥ: Καθαρή Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 :
«ΜΠΕΗΣ» ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΑ ΤΡΙΓΩΝΟΥ
 
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ελαία του Δήμου Τριγώνου, με την ευκαιρία της Αποκριάς πραγματοποιήθηκαν την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, διάφορες εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού όπου είχε συγκεντρωθεί πάρα πολύς κόσμος από τη γύρω περιοχή, αλλά και από μακριά, με κορύφωμα το αποκριάτικο έθιμο του «Μπέη».
 
Το πρόγραμμα που περιελάμβανε  «Μπέη» με όλα τα παρεπόμενα, μουσικοχορευτικά συγκροτήματα τοπικά και της Βουλγαρίας, πάλη, και πολύ χορό, ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία.
 
Μεταξύ των χορευτικών συγκροτημάτων που προσκλήθηκαν στις εκδηλώσεις αυτές ήταν  και το «ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝ» με τους ηλικιωμένους  χορευτές και χορεύτριες, που χόρεψαν τοπικούς παραδοσιακούς χορούς των Ασβεστάδων κι εντυπωσίασαν για άλλη μια φορά με την άψογη εμφάνισή τους.
 
3.- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κυριακή 21 Μαρτίου 2004
ΣΤΟ 22ο  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Χ.Ο.Φ.Ε ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
Από τη Χορευτική Ομάδα των Φοιτητικών Εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε από 21 έως 28 Μαρτίου στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Α΄ φοιτητικής Εστίας, το « 22ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ».
 
Η εναρκτήρια πανηγυρική εκδήλωση έγινε την Κυριακή 21 Μαρτίου με πρόγραμμα «ΘΡΑΚΗ».
 
Την όλη παράσταση έκλεισαν οι Ασβεστάδες, με τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες του χωριού, που αποτελούν το «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ –ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝ» Οι εντυπώσεις και τα σχόλια πολύ θετικά:
 
«Αυτοί οι καταπληκτικοί άνθρωποι, οι οποίοι επί μια δεκαετία και πλέον προβάλουν την τοπική τους Παράδοση, παρά την ηλικία τους, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θέλουν μερικοί να τους επιβάλουν, δεν πτοούνται. Συνεχίζουν ακάθεκτοι και απαντούν στις μικρότητες και προκλήσεις με δημιουργικό πολιτιστικό έργο.
 
Με τους γρήγορους και ζωηρούς χορούς τους, με την άψογη εμφάνισή τους προκάλεσαν θύελλα χειροκροτημάτων και ενθουσιασμού. Οι θεατές και απ’ αυτούς ιδιαίτερα ο φοιτητικός κόσμος, δεν «κρατιόταν» και  αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, χίμηξαν κυριολεκτικά στη σκηνή και την πίστα για να αναμιχθούν μαζί τους και να επιδοθούν σε ένα ξέφρενο θρακιώτικο γλέντι χορεύοντας ασταμάτητα μέχρι τις πρωινές ώρες, υπό τους ήχους της γκάιντας, του κλαρίνου, του νταουλιού και της φλογέρας, με ζωαναράδικους χορούς, μπαϊντούσκες, ξεσυρτούς και συρτούς, συγκαθιστούς και μαντηλάτους. 
Αυτή είναι η θρακιώτικη Παράδοση. Ζωντανή πάντα και επίκαιρη.»
 
4.- ΣΤΕΡΝΑ –ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ: 23 Απριλίου 2004
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ
 
Το χορευτικό των Ασβεστάδων προσκλήθηκε και συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε το Τοπικό Συμβούλιο και ο Πολιτιστικός σύλλογος της Στέρνας με την ευκαιρία του πανηγυριού στις 23 Απριλίου 2004 εορτή του Αγίου Γεωργίου.
 
5.- ΑΣΒΕΣΤΑΔΕΣ: Κυριακή 30 Μαΐου 2004
ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
 
Την Κυριακή 30 Μαΐου 2004 , στις 7 το απόγευμα, ο Λαογραφικός Όμιλος Ασβεστάδων, συνεχίζοντας το θεσμό της «επί τόπου γνωριμίας με τη ζωντανή μας Παράδοση», υποδέχθηκε στο χωριό τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων «Τριγωνιωτών Θεσσαλονίκης» και «ΜΑΚΕΔΝΟΙ» Κοζάνης, που ήρθαν στους Ασβεστάδες για να γνωρίσουν ζωντανά την Παράδοση του τόπου μας.
 
Με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και γκάϊντας έγινε μεγάλο λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού, με τοπικούς χορούς και τραγούδια, όπου συμμετείχαν τα χορευτικά των παραπάνω Συλλόγων και το «Χορευτικό Ασβεστάδων»,  όλα με παραδοσιακές φορεσιές.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Ε.ΠΟ.Φ.Ε. στα πλαίσια της προβολής του λαϊκού μας Πολιτισμού, μέσα από τις επισκέψεις συλλόγων και χορευτικών από άλλες περιοχές της Ελλάδος, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να γνωρίσουν ζωντανά τις ιδιαιτερότητες της τοπικής μας ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.
 
6.- ΑΘΗΝΑ – ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Σάββατο 5 Ιουνίου 2004
ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 
Για μια ακόμα φορά άνοιξε την αυλαία του το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την Παράδοση της Θράκης.
 
«Στις άκρες του ελληνισμού» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που  πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» του ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ , το Σάββατο 5 Ιουνίου 2004.
 
Στη μουσικοχορευτική αυτή εκδήλωση παρουσιάστηκαν μουσικές και χοροί από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τον Πόντο και την Καππαδοκία.
 
Τον Έβρο, τη Θράκη εκπροσώπησαν δύο Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Βύσσας, υπό την ευθύνη και επιμέλεια της κας Φανής Μπαχαρίδου και ο Λαογραφικός Όμιλος Παραδοσιακών Χορών Ασβεστάδων, το πρόγραμμα του οποίου επιμελείται ο κ. Πασχάλης Λιγούδης.
 
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Έβρο η επιλογή αυτών των δύο Συλλόγων να προσκληθούν για να παρουσιάσουν τις ιδιαιτερότητες της μουσικοχορευτικής τους Παράδοσης στο εκλεκτό με εξειδικευμένες γνώσεις, με άποψη για την Παράδοση και αυστηρή κριτική κοινό της Πρωτεύουσας, που παρακολουθεί τις εκδηλώσεις στο Μέγαρο.
 
ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004 ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΛΕ
 
7.- ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ : Κυριακή 18 Ιουλίου 2004
ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ – ΜΕΛΛΟΝ
 
 «Παρελθόν, παρόν, μέλλον: Τρεις λέξεις που κρύβουν μέσα τους την ιστορία και την εξέλιξη της Ν.Βύσσας. Μιας ιστορίας συνδεδεμένης με τον πολιτισμό και τα αγροτικά προϊόντα, την αντοχή τους στο χρόνο, αλλά και τη σημασία τους για την πορεία του χωριού μας.
 Το παρελθόν μας το γνωρίζουμε και είμαστε περήφανοι,
το παρόν το ζούμε,
όλοι μαζί ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το μέλλον μας καλύτερο».
 
Με το παραπάνω εισαγωγικό κείμενο ο «Σύλλογος Γυναικών Νέας Βύσσας», καλούσε όλον τον κόσμο να παρακολουθήσει την πολιτιστική του εκδήλωση.
 
Μια πραγματικά πολύ όμορφη και πρωτότυπη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Νέας Βύσσας, στα πλαίσια των «ολοκληρωμένων προγραμμάτων αγροτικού χώρου, για την αγροτική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της υπαίθρου», την Κυριακή 18 Ιουλίου.
 
 Τίτλος του έργου: «Σκούπα – σκόρδο τοπικά αγροτικά προϊόντα διαμόρφωσης και ανάδειξης της πολιτισμικής – οικονομικής κληρονομιάς της Νέας Βύσσας».
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα έγινε αναπαράσταση της παραγωγικής διαδικασίας του σκόρδου από αγρότες και αγρότισσες του χωριού που παρουσίασαν ζωντανά τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας του σκόρδου με σκαλιστήρια και φύτεμα με το χέρι.
 
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα του «Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης» με μπροστάρη το δάσκαλό τους Γιάννη Τσερνικούδη και του «Λαογραφικού Ομίλου Παραδοσιακών χορών Ασβεστάδων» την επιμέλεια του οποίου είχε ο κ. Πασχάλης Λιγούδης.
 
8.- ΦΑΝΑΡΙ ΡΟΔΟΠΗΣ: Σάββατο 31 Ιουλίου 2004
ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑΣ
 
Το Σάββατο 31 Ιουλίου 2004 το χορευτικό Ασβεστάδων χόρεψε στις εκδηλώσεις του Δήμου Αιγείρου «Γιορτή σαρδέλας» που πραγματοποιήθηκαν στον παραλιακό παραθεριστικό οικισμό του Φαναρίου Κομοτηνής.
 
9.- ΠΕΤΡΑΔΕΣ :– Κυριακή 15 Αυγούστου 2004
ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2004
 
Συμμετοχή του χορευτικού μας στις εκδηλώσεις του πανηγυριού ΠΕΤΡΑΔΩΝ στις 15 Αυγούστου 2004. Πρόσκληση από το Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Διδυμοτείχου ΠΕΤΡΑΔΕΣ .
 
10.- ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΕΙΡΟΥ: Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΕΙΡΟΥ  ΡΟΔΟΠΗΣ
 
Το Σάββατο 21 Αυγούστου 2004 συμμετείχαμε μαζί με άλλα χορευτικά συγκροτήματα στις Καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Αιγείρου Ροδόπης με την ευκαιρία του μεγάλου πανηγυριού της Παναγίας (τα εννιάμερα).
 
11.- ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΓΩΝΟΥ – ΣΠΗΛΑΙΟ: Κυριακή 22 Αυγούστου 2004
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΙΓΩΝΙΩΤΩΝ ΕΤΟΥΣ  2004
 
Καλεσμένοι από το Δήμο Τριγώνου συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις Τριγωνιωτών 2004 που οργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος αυτήν την εποχή.
 
Χορέψαμε στην πλατεία του χωριού ΣΠΗΛΑΙΟ την Κυριακή 22 Αυγούστου 2004 παρουσία πολλών κατοίκων της περιοχής και δεχθήκαμε πλήθος συγχαρητηρίων για την άψογη εμφάνισή μας. Οι γρήγοροι χοροί μας και τα ωραία τραγούδια ενθουσίασαν τον κόσμο.
 
12.- ΑΣΒΕΣΤΑΔΕΣ : 31 Αυγούστου 2004 – 3 Σεπτεμβρίου 2004
ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
 
Εκδήλωση στην πλατεία του χωριού. Φιλοξενία χοροδιδασκάλων παραδοσιακών χορών από τον Καναδά, παρουσίαση τοπικών χορών, εθίμων και τραγουδιών από το χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου Ασβεστάδων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης. Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια επαφής και γνωριμίας με την τοπική μας Παράδοση. 
 
13.- ΔΗΜΟΣ  ΤΟΠΕΙΡΟΥ – ΑΒΑΤΟ ΞΑΝΘΗΣ: Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2004
ΠΑΝΗΓΥΡΙ- ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
 
Συμμετοχή του χορευτικού μας στις εκδηλώσεις του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης «Εγκαίνια Πολιτιστικού Κέντρου» και Πανηγύρι στο Δημοτικό Διαμέρισμα ΄Αβατου.
 
14.- ΔΗΜΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ- ΔΗΜ. ΔΙΑΜ/ΣΜΑ  ΠΥΘΙΟΥ  8 Σεπτεμβρίου 2004
Συμμετοχή του χορευτικού στις εκδηλώσεις του πανηγυριού 2004
 
15.- ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΒΕΣΤΑΔΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. Κυριακή 17 Οκτ. 2004
 
16.- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ  2004
 
  • Νυχτέρια στους Ασβεστάδες: Φθινοπωρινό έθιμο. (τέλος Οκτωβρίου)
  • Πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών σε παραδοσιακά θέματα. Συνεργασία με την Δ/νση Α/βάθμιας εκπαίδευσης Νομού Έβρου
  • Πρόγραμμα ετήσιου κύκλου αγροτικής ζωής. Συνεργασία με το «Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης» Επισκέψεις, παραμονή στο χωριό, ενημερώσεις, έθιμα, χοροί, τραγούδια.
  • «Ρουγκάτσια» : Χριστουγεννιάτικο έθιμο.

2005

Ιανουάριος 2005 : Μουσικοχορευτική παρουσίαση της Παράδοσής μας στο Συνέδριο της INFOTE στην  Αλεξανδρούπολη, («ΘΡΑΚΗ ΠΑΛΛΑΣ» 29-1-2005), παρουσία 250 συνέδρων από την Ελλάδα και την Κύπρο.
 
Αποκριές 13-3-2005. Κοινός αποκριάτικος εορτασμός στην πλατεία του χωριού μας, παραδοσιακό γλέντι χορός και τραγούδι, παρουσία 150 περίπου φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης που τους συνοδεύουν οι καθηγητές τους για επιτόπια έρευνα.
 
Φεβρουάριος 2005 : Βρεθήκαμε στο ετήσιο   «Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών» της Μητροπόλεως του Σαν Φρανσίσκο» στο Λος Αντζελες – Ontario της Αμερικής. Προσκληθήκαμε από τους ομογενείς μας στην   Ελληνορθόδοξη   Κοινότητα  του  Αγίου  Αντωνίου  της PASADENA – CALIFORNIA U.S.A, για να βοηθήσουμε  αποτελεσματικά στην  επιτυχία των χορευτικών τους ομάδων, Ελληνόπουλα τρίτης και τέταρτης γενιάς, που χόρεψαν αποκλειστικά «ΑΣΒΕΣΤΑΔΕΣ»
Η συμβολή μας απέδωσε καρπούς αφού τελικά κατέκτησαν τρία ΠΡΩΤΑ  βραβεία.
 
2 Μάιου 2005: Αλεξανδρούπολη, ξενοδοχείο «ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ»:  Χορέψαμε και παρουσιάσαμε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια  της Θράκης σε εκδήλωση φιλοξενίας  δημοσιογράφων από πολλά ΜΜΕ της Ρωσίας και Ρώσων ταξιδιωτικών πρακτόρων, που οργάνωσε η Νομαρχία Έβρου.
Μια πολύ σημαντική προσπάθεια του Νομάρχη και όλων των εμπλεκομένων φορέων για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού μας.
 
3 Μαΐου 2005: Μουσικοχορευτική συμμετοχή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Τραϊανούπολης στο πανηγύρι του Αρίστεινου όπου χόρεψαν και τα χορευτικά τμήματα του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ».
 
7 Μαΐου 2005: Υποδοχή και φιλοξενία των μελών της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης (50 άτομα) στο χωριό μας Ασβεστάδες και παραδοσιακό γλέντι από κοινού των επισκεπτών με τα μέλη του χορευτικού μας για ζωντανή ΕΠΙ ΤΌΠΟΥ γνωριμία με την τοπική μας παράδοση.
 
15 Μαΐου 2005: Ταξιδέψαμε στην Αθήνα και συμμετείχαμε μουσικοχορευτικά  σε εκδήλωση στο Δήμο Αργυρούπολης, στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» με θέμα «ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ» με τη συμμετοχή πολλών χορευτικών παραδοσιακών συγκροτημάτων με νέους και νέες, μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής Γλυφάδας.
 
20 Μαΐου 2005:  Χορέψαμε στις πολιτιστικές - λαογραφικές εκδηλώσεις του Δήμου Τραϊανούπολης, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτρού «Κωσταντίνεια 2005», σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο
 
18 Ιουνίου 2005: Υποδεχθήκαμε στο χωριό μας, διευκολύναμε στην έρευνα και φιλοξενήσαμε 40 μέλη του Συλλόγου «Μανδρακλιωτών» Θεσ/νίκης που ήρθαν για επιτόπια έρευνα της τοπικής μας Παράδοσης.
 
23 Ιουνίου 2005 Εμφανιστήκαμε με το χορευτικό μας σε ζωντανή πρωινή εκπομπή της ΕΤ3  «ΜΑΜΑ ΜΙΑ»  στη Θεσσαλονίκη διάρκειας μιας ώρας.
 
8 Ιουλίου 2005: Στις εκδηλώσεις της Νέας Καλλίστης του Δήμου Αιγείρου Ροδόπης.
 
21-23 Ιουλίου 2005 Συμμετείχαμε με επιτυχία στο ετήσιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» στο κανάλι της Πρέβεζας. Η Τρίτη μέρα περιλάμβανε αφιέρωμα στη Θράκη.
 
5 Αυγούστου 2005. Πραγματοποιήσαμε μεγάλη παραδοσιακή εκδήλωση στην πλατεία του χωριού μας με θέμα : «ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ». Συμμετείχαν χορευτικά από Πετρωτά, Νέα Βύσσα, Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης και 23 ελληνόπουλα της ομογένειας χορευτές και χορεύτριες του Πολιτιστικού Συλλόγου «LEVENDIA» από την Καλιφόρνια της Αμερικής.
 
Από 5 έως 10 Αυγούστου, με δικά μας έξοδα, φιλοξενήσαμε στο χωριό μας 23 ελληνόπουλα από την Αμερική που ενδιαφέρονται για την ελληνική Παράδοση και ιδιαίτερα για τη μουσικοχορευτική παράδοση των Ασβεστάδων. Τα ξεναγήσαμε στο Νομό μας και χορέψαμε μαζί τους στους Ασβεστάδες (5-8-05), στο Πύθιο (6-8-05), στα Δίκαια (9-8-05) (στις εκδηλώσεις «ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ») και στο φεστιβάλ της Άνθειας (7-8-05).
 
 6. Αυγούστου 2005 : Στις εκδηλώσεις των απανταχού Πυθιωτών στο Πύθιο Έβρου.
 
7 Αυγούστου 2005: Συμμετείχαμε στο «11ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών» στην Άνθεια του Έβρου, όπου μεταξύ των άλλων παρουσιάσαμε τοπικούς χορούς και δρώμενα με αγροτικές ασχολίες και ιδιαίτερα το «θερισμό».
 
9 Αυγούστου 2005: Χορέψαμε στις εκδηλώσεις «ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» στα Δίκαια Έβρου.
 
21 Αυγούστου 2005 : Στις θερινές εκδηλώσεις του Δήμου Αιγείρου Ροδόπης.
 
Είχαμε πρόσκληση και για το DANCE 2005 BOHEMIA στην Πράγα της Τσεχίας από 18 έως 21 Αυγούστου 2005, και ήμασταν το μοναδικό χορευτικό από την Ελλάδα, ανάμεσα σε παραδοσιακά συγκροτήματα από 27 χώρες του Κόσμου, αλλά ματαιώσαμε την πρόσκληση λόγω οικονομικών δυσχερειών.
 
ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΘΙΜΩΝ – ΔΡΩΜΕΝΑ
1.-«Ρουγκάτσια»: χριστουγεννιάτικα κάλαντα.
2.-«Μπέης»: Λαογραφικό αποκριάτικο έθιμο που ανάγεται στα χρόνια της τουρκοκρατίας.
3.- Πάσχα: Τριήμερο πασχαλιάτικο παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία με τοπικά έθιμα.
4.- Πανηγύρι: Στις 21 Μαίου γιορτάζουμε το πανηγύρι μας παραδοσιακά.
5.- «Νυχτέρια»: Φθινοπωρινά νυχτέρια τον Οκτώβριο με επανάληψη των σχετικών εθίμων.
6.- «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ»:Αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου Ασβεστάδων.
 
ΕΡΕΥΝΑ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
α) Βιντεοσκοπήσαμε μέσα στο χωράφι το «θέρος» σε πραγματικό θερισμό σίκαλης με δρεπάνια και «παλαμαριές» και τα ανάλογα τραγούδια.
β) Καταγράψαμε σε βίντεο όλη την  παραδοσιακή διαδικασία προετοιμασίας για ύφανση στον αργαλειό από γυναίκες του χωριού.
γ) Τηλεοπτική παραγωγή του «μουσικοχορευτικού ρεπερτορίου» Ασβεστάδων με πολλά τραγούδια και όλους τους χορούς μας.
δ) Διατηρούμε τμήμα παραδοσιακής χορωδίας η οποία αποδίδει αυθεντικά τοπικά τραγούδια με το γνήσιο παραδοσιακό τους χρώμα.

2006

ΟΙ ΑΣΒΕΣΤΑΔΕΣ  ΣΤΗΝ  ΑΜΕΡΙΚΗ
 
Το Φεβρουάριο του 2006 συμμετείχαμε στο 30ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και Μουσικής που διοργάνωσε στο San Diego της Καλιφόρνιας ΗΠΑ ο απόδημος Ελληνισμός της Ι. Μητροπόλεως του San Francisco.
 
Ολόκληρο το χορευτικό του «Λαογραφικού Ομίλου Ασβεστάδων», αποτελούμενο από ηλικιωμένους χορευτές και χορεύτριες του χωριού Ασβεστάδες και συνοδευόμενο από παραδοσιακούς μουσικούς, ήταν προσκεκλημένο στο «30ο  ετήσιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής», το οποίο  πραγματοποιήθηκε από 16 έως 20 Φεβρουαρίου 2006 στην πόλη Σαν  Ντιέγο της Καλιφόρνιας.
 
Την πρόσκληση απευθύνουν δύο ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως του Σαν Φραντσίσκο.
 
1.- Η Ενορία του Αγίου Ιωάννη και ο Σύλλογος «LEVENDIA» στην πόλη Anaheim της Καλιφόρνιας
2.- Η Ενορία του Αγίου Αντωνίου και ο Σύλλογος «PYRKAGIA» στην Pasadena του Los Angeles
 
Αρχές Απριλίου 2006 είμαστε προσκεκλημένοι στη Λαμία. Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης για τα δέκα (10) χρόνια πολιτιστικής προσφοράς του. Το χορευτικό μας είναι το μοναδικό που συμμετέχει από τη Θράκη. Συμμετέχουν πολλά χορευτικά κυρίως με ηλικιωμένους από διάφορες περιοχές της Ελλάδος.
 
Στο πανηγύρι του χωριού μας 21 Μαίου 2006 ήταν προσκεκλημένοι :
1.- Η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης και
2.- Το Πνευματικό Κέντρο Μετεώρων Δήμου Πολίχνης – Θεσσαλονίκης
Τους συνόδευε ο χοροδιδάσκαλος Λάμπρος.  Περίπου 100 άτομα όλα –όλα.
Το βράδυ της παραμονής έγινε μεγάλο γλέντι στην πλατεία με τη γκάϊντα του Μπαρμπα – Γιάννη και το νταούλι με το Στέργιο. Φιλοξενήθηκαν από το Λαογραφικό Όμιλο Ασβεστάδων.
 
Ανήμερα των Αγίων Κων/νου και Ελένης, την Κυριακή 21 Μαίου 2006 από νωρίς το απόγευμα έγινε μεγάλο γλέντι και χορός με την ορχήστρα των Καλαϊτζή – Ταυρίδη, την οποία πλήρωσε ο Δήμος Διδ/χου. Όλοι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι.
 
Ο χοροδιδάσκαλος Λάμπρος Θεοδωράκος σημείωσε στο βιβλίο επισκεπτών του Συλλόγου τα εξής:
«Η Μονεμβασιά, ο Μυστράς, οι Ασβεστάδες, κοινή συνισταμένη ο «αυθεντικός» πολιτισμός.
Εμείς ήρθαμε από τη Θεσσαλονίκη. Είχαμε κατσίκια, αρνιά, σαλάτες καλύτερες από τις δικές σας. Ρετσίνα «Μαλαματίνα» έχουμε και μείς. Τζατζίκι καλύτερο!!
Ήρθαμε για να χορέψουμε «κουλουριαστό». Αυτό που εσείς το βαρεθήκατε, εμάς μας συναρπάζει. Αυτό να μας «πουλήσετε». Να μας το «πουλήσετε» όμορφα, αρχοντικά, όπως συγχορεύευτε, όπως προσέχετε τον πρωτοχορευτή σας.
Σας ζάλισε η δόξα σας. Το πάθαμε όλοι
Μονιάστε, καλλιεργείστε τα χωράφια σας, παντρέψτε τα παιδιά σας, χορέψτε στα πανηγύρια σας, διαλέξτε τους φίλους σας.»
«Πασχάλη άφησα την καρδιά μου να μιλήσει. Αν δεν είναι για ανακοίνωση τα λόγια μου, γράψε εσύ κάτι.
Λάμπρος.
Είμαι ο χοροδιδάσκαλος, δεν εκπροσωπώ το Δ.Σ. »
 
Πέμπτη 25 Μαίου 2006 στην Αλεξανδρούπολη έγινε το «Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών Νεφρολογίας» στο ΘΡΑΚΗ ΠΑΛΛΑΣ .
Συμμετοχή περισσότερα από 450 άτομα.
Το χορευτικό μας παρουσίασε χορούς της Θράκης.
Οι σύνεδροι έμειναν κατενθουσιασμένοι και στο τέλος χόρεψαν μαζί μας.
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006
 
Χορέψαμε στο πανηγύρι της Οινόης Ορεστιάδος που γίνεται την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.
Φέτος πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Παρεκκλησίου έξω από την Οινόη.
 
Στις 16 Αυγούστου 2006 το χορευτικό στις χόρεψε στις εκδηλώσεις του τοπικού Διαμερίσματος Σιτοχωρίου με την ευκαιρία του ετήσιου πανηγυριού στο χωριό.
 
Στις 25 Αυγούστου 2006 χορέψαμε στις Λαογραφικές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις της Νέας καλλίστης Νομού Ροδόπης
 
Ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝ ΧΟΡΕΥΕΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ»
 
Ο «Λαογραφικός Όμιλος Παραδοσιακών χορών –Χορευτικό Ασβεστάδων» ταξιδεύει στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει , ως Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου χορού-CID, στην «5η Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων.»
 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο θέατρο «Δόρα Στράτου» στο λόφο Φιλοπάππου στην Αθήνα , τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2006.
 
Συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα από πολλές περιοχές της Ελλάδος και του εξωτερικού.
 
Η πρόσκληση για συμμετοχή σε μια τέτοια εκδήλωση είναι πολύ τιμητική και σπουδαίας σημασίας για την προβολή του τόπου μας, διότι εκπροσωπώντας τη Θράκη αναδεικνύουμε τους χορούς και τα τραγούδια της περιοχής μας, κάνοντάς τα γνωστά σε ένα κοινό υψηλότερου γνωστικού επιπέδου σχετικά με το χορό.

2007

Στις 31 Μαρτίου 2007 είμαστε καλεσμένοι στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα για να εκπροσωπήσουμε τη Θράκη στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειακής Ανάπτυξης
 
Στις 20 Μαρτίου 2007 ήρθε στο χωριό μας τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΤ3 με το Γιώργη Μελίκη για να καταγράψει τους χορούς και τα τραγούδια μας. Την παραγωγή αυτή την παρουσίασε από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ΕΤ3 την ημέρα του Πάσχα 2007.
 
ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Ασβεστάδες 14 Απριλίου 2007
Ο Λαογραφικός Όμιλος Παραδοσιακών χορών – Χορευτικό Ασβεστάδων , ως Τακτικό Μέλος του CID, στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας χορού που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου σε όλη την υφήλιο, διοργανώνει στην πλατεία του χωριού Ασβεστάδων εκδηλώσεις προβολής της τοπικής Παράδοσης .
Φιλοξενεί πολιτιστικούς Συλλόγους που αγαπούν την τοπική παράδοση της Θράκης και ενδιαφέρονται για τις ιδιαιτερότητες της μουσικοχορευτικής παράδοσης των Ασβεστάδων.
Διοργανώνουμε δύο παραδοσιακά γλέντια συνοδεία γκάϊντας και άλλων παραδοσιακών οργάνων στην πλατεία του χωριού μας
 
Το Σάββατο 14 Απριλίου 2007 σαράντα  μέλη του «Κέντρου Μελέτης Παραδοσιακού χορού «Ο ΚΥΚΛΟΣ» Θεσσαλονίκης» βρέθηκαν στο χωριό μας για να τραγουδήσουν τα τραγούδια μας και να χορέψουν μαζί μας τους χορούς μας.
 
Το Σάββατο 28 Απριλίου 2007 , βρέθηκαν στο χωριό μας εκατόν πενήντα μέλη από τους Συλλόγους:
          α.- «Φίλοι της Παράδοσης» Κοζάνης
          β.- «Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου»  Θεσσαλονίκης
          γ.- «Πολιτιστικός Οργανισμός» του Δήμου Εχεδώρου Θεσσαλονίκης
 
Τα μέλη των παραπάνω συλλόγων και οι χοροδιδάσκαλοί τους χόρεψαν μαζί μας, τραγούδησαν και κατέγραψαν τους παραδοσιακούς χορούς των Ασβεστάδων.
 
Ο Λαογραφικός Όμιλος Ασβεστάδων με τις εκδηλώσεις αυτές διευκολύνει τους ερευνητές στην ορθή αποτύπωση της αυθεντικής μουσικοχορευτικής παράδοσης της περιοχής μας συμβάλλοντας ταυτόχρονα καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Έβρου, αφού  τα γκρουπ των επισκεπτών παραμένουν στην περιοχή μας ένα τριήμερο και επισκέπτονται τις ομορφιές και τα αξιοθέατα του τόπου μας.
 
ΑΣΒΕΣΤΑΔΕΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007
«ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ  - Στα βήματα του Χθες»
 
Η κορυφαία εκδήλωση του συλλόγου μας «ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ», θεσπίσθηκε και τελείται κάθε χρόνο.
 
Στοχεύει: Στην προσέγγιση, σπουδή και γνώση της πλούσιας μουσικής και χορευτικής Παράδοσης της Θράκης, στη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της Πολιτιστική μας κληρονομιάς, και τη μετάδοσή της στις νεότερες γενιές και στα ελληνόπουλα του απόδημου Ελληνισμού.
Απαντά στο έντονο ενδιαφέρον και την ανάγκη να γνωρίσουν οι απόδημοι ομογενείς μας της διασποράς τη μουσικοχορευτική μας κληρονομιά και οι νεώτερες γενιές των Ελληνόπουλων που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στο εξωτερικό, να βιώσουν ζωντανά την πλούσια, αυθεντική και γνήσια παράδοση της Θράκης, με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η περιοχή των Ασβεστάδων.
 
Οι Θρακιώτες, λαός πλούσιος σε λαογραφικά δρώμενα από τα πανάρχαια ακόμη χρόνια, κατόρθωσαν μέσα από τις γνωστές περιπέτειες της ιστορίας τους, να περισώσουν και να διατηρήσουν με θρησκευτική ευλάβεια και ένταση όλες σχεδόν τις ενέργειες και πράξεις που συνδέονται με τα έθιμά τους.
 
10 & 11 Αυγούστου 2007   ΚΡΗΤΗ
 
Ο «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝ» θα βρεθεί αυτές τις μέρες στην Κρήτη προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2007» του Δήμου Ρούβα, στη Γέργερη, που βρίσκεται στις παρυφές του Ψηλορείτη.
 
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις 10 και 11 Αυγούστου, έχουν το γενικό τίτλο «ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΑΓΡΑΥΛΟΥΝΤΕΣ» και η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στα πνευστά όργανα της Θράκης, γκάιντα, καβάλι, φλογέρα με τους Γιάννη Ντομπρίδη και Κώστα Λιγούδη.
 
Στους χορούς, τη Θράκη θα εκπροσωπήσει το Χορευτικό των Ασβεστάδων και τα θρακιώτικα τραγούδια θα αποδώσει η Αθανασία Καραγιάννη.
 
Ο Δήμος Ρούβα θέλει, με τις εκδηλώσεις αυτές, να αναδείξει και να προβάλει ιδιαίτερα την Παράδοση της Θράκης, συνδέοντας πολιτιστικά τη ΘΡΑΚΗ με την ΚΡΗΤΗ, το βορειότερο με το νοτιότερο κομμάτι της πατρίδας μας.
 
13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007  -  «ΕΡΜΑΚΙΩΤΕΙΑ 2007».
Επιστρέφοντας από την Κρήτη, το Χορευτικό των Ασβεστάδων είναι προσκεκλημένο και θα  συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Δήμου Αγίας Παρασκευής, στην Ερμακιά της Πτολεμαΐδας, που πραγματοποιούνται στις 13 Αυγούστου με το γενικό τίτλο «ΕΡΜΑΚΙΩΤΕΙΑ 2007».
Τα μέλη του «Λαογραφικού Ομίλου Ασβεστάδων», που αποτελούν το «Χορευτικό των Ασβεστάδων», δεν πτοούνται από κόπους, ταλαιπωρία και θυσίες προκειμένου να αναδείξουν και προβάλουν την τοπική τους παράδοση, το Διδυμότειχο και τους Ασβεστάδες και γενικότερα τη μουσικοχορευτική παράδοση της Θράκης  σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια!!
 
Ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝ  ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
16 & 17 Νοεμβρίου 2007
 
Ο Λαογραφικός Όμιλος των Ασβεστάδων με το Χορευτικό του βρέθηκε προσκεκλημένος στην εκδήλωση που πραγματοποίησε με πολλή επιτυχία ο Θρακιώτικος Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΚΡΙΤΑΣ», στο  Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
 
Μια μουσικοχορευτική εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτή την εποχή για το αντάμωμα των Θρακιωτών που διαμένουν στην Ρηνανία Βεστφαλία και τη σύσφιξη των μεταξύ των σχέσεων.
 
Συμμετέχουν συμπατριώτες μας μετανάστες – απόδημοι οι οποίοι λαχταρούν πραγματικά να συναντηθούν, να γλεντήσουν όλοι μαζί και να χορέψουν τους θρακιώτικους χορούς. Με την παρουσία και εμφάνιση του χορευτικού των Ασβεστάδων, τους δόθηκε η ευκαιρία να βιώσουν ζωντανά τους χορούς και τα τραγούδια μας.
 
Πρωταγωνιστής και πρωτεργάτης όλης της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου,  πυθιώτης  την καταγωγή, Δημήτρης Καζαντζής, και ο αποσπασμένος εκπαιδευτικός και δάσκαλος των χορευτικών του Συλλόγου «ΑΚΡΙΤΑΣ» Βασίλης Καπούτσης στήριξε με όλες του τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια.
 
Τα μέλη του χορευτικού του Λαογραφικού Ομίλου Ασβεστάδων παρουσίασαν με τον πλέον αυθεντικό τρόπο τους θρακιώτικους παραδοσιακούς χορούς και γλέντησαν μαζί με τους συμπατριώτες μας μετανάστες μέχρι τις πρωινές ώρες.
 
Στην  ευχαριστήρια επιστολή τους, τα μέλη του Θρακιώτικου Συλλόγου Ντίσελντορφ «ΑΚΡΙΤΑΣ», περιγράφουν με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τις εντυπώσεις και τα αισθήματά τους από αυτή τη συνάντηση.
                    

2008

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2008
8 & 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008  ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝ
Η πλατεία των Ασβεστάδων φιλοξένησε για πολλοστή φορά επισκέπτες φίλους και «προσκυνητές» της τοπικής μας παράδοσης και τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Ασβεστάδων πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στις επιθυμίες των επισκεπτών για τη σωστή εκμάθηση των χορών μας.
 
Τα μέλη δύο πολιτιστικών Συλλόγων από την Αθήνα ήρθαν στα μέρη μας με αποκλειστικό σκοπό και στόχο να γνωρίσουν καλύτερα και να μάθουν πιο σωστά τους παραδοσιακούς μας χορούς και τα τραγούδια μας. Τρία λεωφορεία γεμάτα, εκατόν πενήντα άτομα, έφτασαν στους Ασβεστάδες και γέμισε το χωριό από Αθηναίους που αγωνιούσαν να χορέψουν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Αυτούς τους παππούδες και τις γιαγιάδες, μέλη του χορευτικού των Ασβεστάδων,  που τους έχουν γνωρίσει από τα βίντεο, από τα βίντεο που διδάσκονται τους χορούς μας.
 
Ήταν τα μέλη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αλίμου και τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Γλυφάδας, «ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ» με τους δασκάλους και τις χορευτικές τους ομάδες.
 
Η παράδοση της Θράκης γενικότερα και ειδικότερα η μουσικοχορευτική παράδοση του Έβρου έχει γίνει αξιαγάπητη. Αρέσει σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο στους θρακιώτες, τους Εβρίτες ή τους δημοτιανούς. Οι χοροί και τα τραγούδια μας εντυπωσιάζουν από την πρώτη στιγμή και γίνονται κτήμα αυτών που τα γνωρίζουν.
 
Οι χοροί μας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, πρωτοστατούν στα γλέντια όπου κι αν γίνονται. Από την Κρήτη και την Κέρκυρα μέχρι την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα νησιά, αλλά και στο εξωτερικό, από την Κύπρο και τη Γερμανία, μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία, οι θρακιώτικοι χοροί και ιδιαίτερα ο Ζωναράδικος, έχουν την τιμητική τους στα γλέντια και τις διασκεδάσεις, στις γιορτές και τα πανηγύρια.
 
Από αυτές τις επισκέψεις πολιτιστικών συλλόγων ο Έβρος γενικότερα ωφελείται αφού όλα αυτά τα άτομα μένουν ένα τριήμερο, γνωρίζουν τις ομορφιές του τόπου μας, ξεναγούνται στα αξιοθέατα του Νομού μας, βιώνουν τα τοπικά μας έθιμα, ψωνίζουν μεταξωτά από το Σουφλί, αφήνουν συνάλλαγμα και φεύγουν ευχαριστημένοι ως καλοί πρεσβευτές και διαφημιστές της περιοχής μας.
 
«ΜΠΕΗΣ» ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ ΤΡΙΓΩΝΟΥ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
 
Το «Χορευτικό Ασβεστάδων» ήταν προσκεκλημένο στις εκδηλώσεις για το «Μπέη» που γίνεται κάθε χρόνο στον οικισμό Ελιά του Δήμου Τριγώνου.
 
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜΕΛΩΝ ΚΕΠΑΚΥ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ
 
Στις 27 Μαρτίου 2008 υποδοχή και φιλοξενία μελών του ΚΕΠΑΚΥ Τραϊανούπολης από τους οικισμούς Άνθειας, Λουτρού, Νίψας, Δωρικού και Αρίστεινου.  Έγινε ενημέρωση για τη μουσικοχορευτική τοπική μας παράδοση και ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία με τη συμμετοχή όλων, ντόπιων και επισκεπτών.
 
«ΚΑΛΕ ΠΑΝΑΪΡ» ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008
 
Το χορευτικό μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις του ετήσιου πανηγυριού στο Διδυμότειχο.
 
ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΙΣΑΑΚΙΟΥ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008
 
Χορέψαμε στο πανηγύρι του οικισμού Ισαάκιο του Δήμου Διδυμοτείχου με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Αποστόλων..
 
6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008 ΥΠΟΔΟΧΗ – ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
 
Υποδεχθήκαμε στο χωριό μας τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής. Ενημερώθηκαν για τους χορούς και τα τραγούδια μας και χόρεψαν μαζί μας. Έφυγαν κατενθουσιασμένοι!!! Οι εντυπώσεις, η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός τους αποτυπώνονται στην επιστολή που μας έστειλαν.
 
ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
ΣΤΑ ΛΑΒΑΡΑ
 
Με πρόσκληση της αρμόδιας Υπηρεσίας της Νομαρχίας Έβρου που ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», το Χορευτικό μας χόρεψε στα Λάβαρα, έδρα του Δήμου Ορφέα.
 
«ΑΔΕΝΔΡΙΩΤΙΚΑ» ΣΤΟ ΑΔΕΝΔΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
 
Το Χορευτικό των Ασβεστάδων βρέθηκε στις 12 Ιουλίου 2008 στο Άδενδρο σε ένα αντάμωμα πολιτιστικών Συλλόγων.
 
Το Δήμο Χαλκηδόνας συνθέτουν έξη χωριά, ένα εκ των οποίων είναι το Άδενδρο. Εκεί στο Άδενδρο δραστηριοποιείται ο «Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΠΡΟΟΔΟΣ». Τα μέλη αυτού του Συλλόγου διοργανώνουν κάθε χρόνο 5/νθήμερες εκδηλώσεις με τον τίτλο «ΑΔΕΝΔΡΙΩΤΙΚΑ», και φεστιβάλ παραδοσιακού χορού, τιμώντας ιδιαίτερα την αυθεντική μουσικοχορευτική μας παράδοση.
 
Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων προσκεκλημένοι ήταν φέτος δύο χορευτικές ομάδες από τον Έβρο. Η ομάδα παραδοσιακού χορού γυναικών Μεταξάδων με την κυρία Στέλλα Δεληγιαννούδη επικεφαλής και το «Χορευτικό των Ασβεστάδων» που εκπροσωπείται από το Λαογραφικό Όμιλο Ασβεστάδων.
 
 Και σ’ αυτή την εκδήλωση ,όπως και σε τόσες άλλες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η θρακιώτικη παράδοση είχε την τιμητική της. Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου και εντυπωσιακή η παρουσία των νέων παιδιών που γνώριζαν τους χορούς και τα τραγούδια μας πολύ καλά.
 
ΙΑΣΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ 2008»
 
Χορέψαμε στις εκδηλώσεις του Ιάσμου με την ευκαιρία του εορτασμού του Προφήτη Ηλία που είναι ο πολιούχος του Ιάσμου
 
«ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ» 2008
 
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της ετήσιας διοργάνωσης του Συλλόγου μας πραγματοποιήσαμε μουσικοχορευτική εκδήλωση και φιλοξενία μελών του Συλλόγου ΛΕΒΕΝΤΙΑ από το Αναχάιμ της Καλιφόρνιας.
 
ΡΟΔΙΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ  13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008
 
ΕΛΑΦΟΧΩΡΙ ΜΕΤΑΞΑΔΩΝ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008
 
ΠΡΩΤΟ (1Ο) ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
13 & 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008
 
Με πάρα πολλή μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το καλοκαίρι που μας πέρασε, το πρώτο (1ο) Πανθρακικό αντάμωμα στη Νέα Καλλικράτεια και το Λάκκωμα της Χαλκιδικής.
 
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων» ΠΟΘΣ,  ο Σύλλογος Ανατολικοθρακιωτών Λακκώματος «Ο Άγιος Μόδεστος»,  και ο «Πολιτιστικός – Μορφωτικός – Λαογραφικός Σύλλογος Νέας Καλλικράτειας».
 
Στο Αντάμωμα συμμετείχαν πολιτιστικοί Σύλλογοι από όλη τη Θράκη και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Τα μέλη τους ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές από κάθε γωνιά της Θράκης είχαν την ευκαιρία,  αυτό το διήμερο, να ανταμώσουν, να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να γλεντήσουν θρακιώτικα.
 
Στο σκεπτικό της συντονιστικής επιτροπής που αποφάσισε να υλοποιήσει την ιδέα για το 1ο Πανθρακικό Αντάμωμα, διαβάζουμε τα εξής: «Μέσα στη αδυσώπητη καθημερινότητα που όλα συνθλίβονται και απαξιώνονται στο βωμό της παγκοσμιοποίησης, οι πολιτιστικοί Σύλλογοι παραμένουν όρθιοι φυλάγοντας Θερμοπύλες ιδεών, αρχών και αξιών και με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν μας ξεναγούν στο παρελθόν και κυρίως μέσα από το τρίπτυχο «μουσική- χορός- φορεσιά» μας προσφέρουν ενημέρωση, προβάλλοντας την ιστορία μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα και το λαϊκό μας πολιτισμό».
 
Στην πρόσκλησή τους δε για συμμετοχή όλων μας, αναφέρουν:  «συμμετέχετε, για να διατρανώσουμε  με τη δυναμική μας παρουσία ότι ο Θρακικός Ελληνισμός με την πλούσια λαογραφική του Παράδοση δεν είναι στατικός αλλά ζωντανός…»
    

2009

Ο «Λαογραφικός Όμιλος Ασβεστάδων» πραγματοποίησε με πολύ μεγάλη επιτυχία την ετήσια εκδήλωσή του «ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ».
 
Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009 η πλατεία των Ασβεστάδων γέμισε ασφυκτικά από ανθρώπους κάθε ηλικίας που ήρθαν από διάφορα μέρη, πόλεις και χωριά του Έβρου και της Θράκης γενικότερα, για να απολαύσουν το λαϊκό πανηγύρι, τη γιορτή της Παράδοσης.
 
Χορευτικά συγκροτήματα από την Κομοτηνή, οι «ΘΡΑΚΕΣ» της Ροδόπης, από το Βόρειο Έβρο οι «ΘΡΑΚΕΣ» της Ορεστιάδας, από τους Χιονάδες και τη Στέρνα, ενώθηκαν με τους κυπρίους της Λεμεσού και τους ηλικιωμένους του «ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΑΒΕΣΤΑΔΩΝ» και παρουσίασαν ένα πολύχρωμο και πολύβουο μουσικοχορευτικό μαγευτικό θέαμα. Το κάθε συγκρότημα χωριστά και όλοι μαζί ζωντάνεψαν στο μεσοχώρι των Ασβεστάδων τους ρυθμούς και τα βήματα της ελληνικής Παράδοσης.
 
Πολυάριθμα γκρούπ εραστών της παράδοσης από το Άβατο της Ξάνθης και από τους Μεταξάδες, έδωσαν το δικό τους πολιτιστικό παρών.
 
Εκείνο όμως που συγκίνησε ιδιαίτερα όλους τους παρισταμένους ήταν η παρουσία αντιπροσωπείας ομογενών μας από τους συλλόγους του Αναχάιμ και του Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας της Αμερικής. Ο εκπρόσωπός τους κ. Τριάντος δεν μπόρεσε να κρύψει τη βαθιά συγκίνησή του όταν κλήθηκε στο μικρόφωνο για ένα χαιρετισμό.
 
Ο Λαογραφικός Όμιλος Ασβεστάδων για τη φετινή εκδήλωσή του φιλοξένησε για μια εβδομάδα τα μέλη και τους μουσικούς της χορευτικής ομάδας του λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού της Κύπρου. Το πρόγραμμα φιλοξενίας περιλάμβανε ξεναγήσεις και επισκέψεις γνωριμίας στα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές του Νομού μας. Παράλληλα συμμετείχαν μουσικοχορευτικά, εκτός από την εκδήλωση των Ασβεστάδων και σε εκδηλώσεις της Νομαρχίας μας «Το τρένο του Πολιτισμού», στα Λάβαρα και στις Φέρες, καθώς και στο φεστιβάλ της Άνθειας.
 
Με έντονα συναισθήματα ικανοποίησης, χαράς, συγκίνησης και με ειλικρινείς ευχαριστίες για τη ζεστή θρακιώτικη φιλοξενία που γεύθηκαν αναχώρησαν για την Κύπρο με την υπόσχεση ότι οι δεσμοί φιλίας θα παραμείνουν στενοί και η συνεργασία μας στα θέματα της Παράδοσης και των ανταλλαγών θα συνεχιστεί με περισσότερη ένταση.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Ασβεστάδων ευχαριστούν θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της ετήσιάς τους εκδήλωσης και στην αίσια έκβαση της φιλοξενίας των Κυπρίων αδελφών μας.
 
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
1.- Ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής.
2.- Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού .
3.- Ο πολιτιστικός Σύλλογος γυναικών Στέρνας.
4.- Πολιτ. Σύλλογος «Θεοδώρα Κατακουζηνή» Διδυμοτείχου
5.- Ο πολιτιστικός Σύλλογος Χιονάδων.
6.- Ο Λαογραφικός Όμιλος Ασβεστάδων.

2010

Ο Λαογραφικός Όμιλος Ασβεστάδων πραγματοποιείσαι την ετήσια μουσικοχορευτική του εκδήλωσή του: «Ελληνισμός και Παράδοση – Στα βήματα του χθες» , την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010.
 
Στη φιλόξενη πλατεία των Ασβεστάδων, στο μεσοχώρι του χωριού, θα στήθηκε  όπως παλιά ένα πραγματικό πανηγύρι, μια γιορτή της Παράδοσης, με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας. Ζωντανέψαν παραδοσιακά μουσικά ακούσματα και ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί.
 
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:
1.- Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ».
2.- Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης  “ΑΚΡΙΤΕΣ”
3.- Ο Λαογραφικός Όμιλος ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝ.
4.- To χορευτικό του Δήμου Σουφλίου
5.- Ο Λαογραφικός Μορφωτικός Όμιλος «ΟΡΦΕΑΣ» Φερών.